01 februari 2016 07:55 0 Comments

Toyota is de koploper op veel fronten

in Algemeen Bezoeken: 1450
Als er één auto is die de vooruitziende blik van Toyota perfect weergeeft, dan is het wel de Prius. Prius betekent dan ook ‘voorloper’. Maar Toyota is op meerdere manieren koploper.

Allereerste hybride ooit
Zeg je hybride, dan zeg je Toyota. Het was hier dat voor het eerst een auto met een hybride aandrijflijn in serieproductie werd genomen. Dat was in 1997, met de eerste Prius en sindsdien heeft de techniek zich steeds verder ontwikkeld en volgden veel andere autofabrikanten. Maar met een wereldwijd verkocht aantal van maar liefst 8,2 miljoen hybrides, zal geen van hen Toyota ooit nog passeren.

Je kunt de hybride aandrijflijn van Toyota dan ook zonder meer baanbrekende technologie noemen. De combinatie van een verbrandingsmotor met een elektromotor blijkt niet alleen uiterst efficiënt en zeer milieuvriendelijk, maar ook net zo betrouwbaar gebleken als iedere andere Toyota. Binnenkort staat de vierde generatie Prius bij de dealer, die meteen de zuinigste hybride ter wereld is.
Auto’s nóg slimmer
Toyota is ’s werelds eerste autofabrikant die een veiligheidssysteem levert waarmee de auto in verbinding staat met andere voertuigen en met de infrastructuur. Een vorm van connectiviteit die autorijden nog veiliger maakt. Deze nieuwe veiligheidstechnologie is onderdeel van Toyota's Intelligente Transport Systeem (ITS). Het systeem, dat nu beschikbaar is op drie modellen voor de Japanse markt, zal bestuurders waarschuwen voor tegemoetkomend verkeer wanneer zij op een druk kruispunt willen afslaan en ook in andere gevaarlijke situaties.

Met behulp van communicatie tussen voertuigen onderling en tussen het voertuig en de infrastructuur via een speciale radiofrequentie, verschijnt een signaal op het dashboard zodra een auto zich binnen 100 meter van de zender bevindt. Het systeem kan dan waarschuwen bij het afslaan, bijvoorbeeld voor een auto of een voetganger, of voor een rood verkeerslicht. Daarnaast zal het display de resterende seconden aftellen voordat het verkeerslicht weer groen wordt.
Goed koper
Nee, Toyota begeeft zich niet op de huizenmarkt, maar de Toyota Motor Corporation heeft wel als eerste ter wereld een manier gevonden om koper uit onder meer kabelbomen van auto’s te recyclen. Achterliggende reden is onder meer dat Toyota voorstander is van recycling en het feit dat de kopermijnen van deze wereld rond 2050 uitgeput dreigen te raken. Aan het einde van de levensduur van een auto was tot voor kort vrijwel onmogelijk het koperdraad te scheiden van andere materialen.

In 2011 ontwikkelde Toyota Motor Corporation een mechanische scheidingsmethode waarmee het voor het eerst mogelijk was tot een eindproduct van zuiver koper te komen waarvan onder meer weer nieuwe elektrische bedrading kan worden gemaakt. Als grootste autoproducent ter wereld, neemt Toyota haar verantwoordelijkheid om het schaarse koper terug te winnen.
Zuinigste zevenzitter
Een zevenzits MPV met een hybride aandrijflijn een sprookje? Niet bij Toyota, die als eerste ter wereld zo’n auto op de markt bracht: de Prius Wagon, die sinds kort als Prius+ in de showroom staat en op tal van punten is verbeterd. Omdat een groot gezin al duur genoeg is, maar je wel over voldoende ruimte voor al die lieverdjes en hun bagage wilt beschikken, ontwikkelde Toyota op basis van de zuinige Prius de Prius Wagon. Die biedt plaats aan zeven personen en hun bagage.

De nieuwe Prius+ beschikt over LED-koplampen en draagt het bekende Toyota-gezicht en is met zijn gemiddelde verbruik van 4,1 l/100 km (volgens NEDC) meteen ook de zuinigste zevenzitter ter wereld.
Sportieve allemansvriend
De SUV is niet meer uit het straatbeeld weg te denken en is er in vele soorten en maten. Meest populaire formaat is dat van de compacte SUV, waarmee Toyota al in 1994 als eerste ter wereld op de markt kwam: de RAV4. De afkorting RAV staat voor Recreational Active Vehicle. Een auto die eigenlijk bij iedereen past. Hij is praktisch, ziet er sportief uit en biedt dynamische rijeigenschappen. De hogere zitpositie wordt eveneens als heel prettig ervaren.

De nieuwste Toyota RAV4 is er ook als hybride en is onder meer voorzien van actieve veiligheidssystemen onder de noemer Toyota Safety Sense.Last Modified: 01 februari 2016 14:22
Deel
  • Twitter
  • Facebook