Toyota i-ROAD: wendbaar vervoer voor twee 04 maart 2013 07:33 0 Comments

Toyota i-ROAD

(Huidige Rating 0.0/5 Sterren) Totaal aantal stemmen: 0
in Algemeen Bezoeken: 1424 0 0
Toyota schaart de i-ROAD onder de noemer ‘Personal Mobility Vehicle’ (PMV); ultra compacte elektrische voertuigen voor verstedelijkte gebieden, met plaats voor één of twee personen. In Japan werden er de afgelopen 10 jaar al verschillende modellen van uitgebracht.

‘Weatherproof’, veilig en extreem wendbaar
De i-ROAD toont de volgende generatie PMV’s, waarbij Toyota duidelijk heeft geluisterd naar de wensen van de gebruikers. Die willen liever niet inboeten op zaken als wendbaarheid en parkeergemak, maar tegelijk wel comfortabel, veilig én ‘weatherproof’ kunnen rijden – en dan bij voorkeur met ruimte voor een passagier, die in de i-ROAD een plekje achter de bestuurder heeft gevonden.

Drie wielen maar door Active Lean toch zeer stabiel
De compacte i-ROAD is dan ook een heuse twoseater. Toch is ‘ie maar 2,35 meter lang, nog geen 1,45 meter hoog en slechts 85 centimeter breed. Daardoor passen er tot wel 4 i-ROAD’s op één reguliere parkeerplaats. Bovendien zorgt de vernuftige Active Lean techniek ervoor dat de i-ROAD ondanks zijn 3 wielen een zeer stabiele wegligging heeft en extreem korte bochten kan draaien.

Draaicirkel van slechts 3 meter
De concept PMV heeft een draaicirkel van 3 meter. Op snelheid calculeert de i-ROAD op basis van onder meer de snelheid en stuuruitslag razendsnel de gewenste hellingshoek van de cabine en laat vervolgens het ene wiel zakken en het andere wiel juist omhoog komen. Datzelfde systeem zorgt er ook voor dat inzittenden geen last hebben van oneffenheden en drempels in het wegdek.

Sturen als een auto
Hij mag dan zo wendbaar zijn als een motor of scooter, besturen doe je de i-ROAD met een gewoon stuur. Sowieso geeft deze PMV een ‘autogevoel’ aan de bestuurder en zijn passagier. Verlichting, een audiosysteem, Bluetooth connectiviteit voor een telefoon én een verwarming zorgen voor prima rijcomfort. Rijden kan maximaal 50 kilometer ver. Daarna kan de i-ROAD aan elk willekeurig huis-tuin-en-keuken stopcontact in drie uur weer volledig worden opgeladen. 
Last Modified: 28 april 2014 14:02
Deel
  • Twitter
  • Facebook