27 januari 2017 03:26 0 Comments

Ik tank vaak in het buitenland, mag ik E10 tanken?

in Algemeen Bezoeken: 2651
De afgelopen weken hebben wij vaak de vraag gekregen of er E10 getankt mag worden. Het antwoord daarop is: Alle Europese Toyota modellen geproduceerd vanaf Januari 1998 met een benzinemotor kunnen zonder problemen de E10 benzine gebruiken (met uitzondering van de Toyota Avensis 2.0 en 2.4 geproduceerd tussen juni 2000 t/m juli 2008).

Lange termijn-tests met deze brandstof zijn nog niet uitgevoerd. Omdat er meer ethanol in deze brandstof zit dan de Europese specificaties voor benzine (EN228) aangeven, sluiten we niet uit dat er schade kan ontstaan aan bijvoorbeeld rubberen slangen. Ook zou het corrosie kunnen veroorzaken bij aluminium onderdelen. Vooral oudere modellen zijn hier gevoelig voor.

Door toevoeging van ethanol gaat ook de kwaliteit van de brandstof omlaag. De verbrandingstemperatuur wordt namelijk lager waardoor er een zwakkere arbeidsslag plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat de auto minder vermogen heeft. Om hetzelfde vermogen te krijgen moet er meer gas geven worden waardoor de auto meer brandstof gaat verbruiken. Ook is hierdoor de kans op inwendige vervuilingen groter.

Advies van onze werkplaats: Tank merk benzine. Tank ook eens een paar keer euro 98 (is duurder) maar door de betere verbranding (lees: meer rendement) zal het verbruik hiervan minder zijn, zodat de totaal kosten hetzelfde zullen zijn.
Last Modified: 27 januari 2017 11:09
Deel
  • Twitter
  • Facebook